30 Ocak 2012 Pazartesi

Sesli kitabin Türkiye'de ve Almanya'da algilanis farkliligi

Simdi size sorsam sesli kitap kimler icindir diye, ne cevap verirsiniz?
Türkiye'de sesli kitaplarin sadece görme engelli kisiler icin olduguna dair genel bir inanis var galiba...bu sonuca nasil mi geldim? uzun uzun anlatacagim..

Efendim gecen yil evimden isyerime giderken yolda kar nedeniyle saatler gecirmek zorunda kaldigim günler bolcaydi....farkettim ki elimden radyo veya CD dinemekten baska birsey gelmiyor.. Icimden dedim "simdi bu sinir bozucu sarkilari dinlemek yerine bir kitap dinleseydim ne iyi olurdu.."

Aksam eve dönerken ilk önce kitapciya ugradim.. Iki kitabin CD ye okunmus halini aldim ve artik trafigin berbat oldugu günlerde, kitap CD lerimi dinlemeye basladim... Normalde evde normal basilmis kitaplarimi okumaya devam ediyordum..bu sesli kitaplar trafigi benim icin cekilir bir hale getirdi o zamandan beri..
Aldigim CD sesli kitaplar, Almanya' da yasamam nedeniyle almanca kitaplar..
Sonradan internet üzerinden bir arastirma yaptim acaba türk yazarlarin sesli kitaplari var mi, siparis edebilir miyim diye..

Bulduklarim cocuklar icin
http://konusankitaplik.org burada

Görme engelli arkadaslar icin

http://www.mkutup.gov.tr/mkp/ burada
Genelde sesli kitap ve görme engellilik, arama motorlarinda bir arada geliyor..
Siz de bir aratin isterseniz..


Ama kendim siparis etmek icin bir site bile bulamadim..acaba yanlis yerlerde mi aradim..yoksa gercekten yok mu? Bana bir söyleyin hele..

Sesli kitaplarin almanya'da oldukca yaygin oldugunu belirtmek istiyorum.. Üyesi oldugunuz bir kütüphaneye gidin, her tür sesli kitabi, cocuklar icin sesli kitaplari, normal basim kitaplarinin yaninda buluyorsunuz.. Beni dehsete düsüren sey hobi dergilerinin de 2 hafta normal bir kitap gibi ödünc alinabiliyor olmasiydi..;))cennete düsmüs gibi hissettim kendimi o zamanlar..

4 , 5 yasindaki cocuklar cd calicilarina koyuyorlar cd'yi , dinliyorlar kitaplarini..
Agac yas iken egiliyor dedikleri bu olsa gerek

Efendim niye yazdim bunu..
Herhalde almanya söyle güzel, böyle güzel demek icin degil tabiki..

Türkce bir tek sesli kitap bile bulamamis olmama üzüldüm de ondan..
Batti iste birseyler..kiskandim buradaki insanlarin bu kadar bilincli davranislarini...
Kosarken , spor yaparken bile kitap dinlemelerini..cocuklarina dinletmelerini..

Adamlar sirf basilmis kitapla yetinmiyor, elleri kollari dolu olunca, kulaklari ile en azindan dinliyorlar.. Engellisi engelsizi farketmiyor..

Insanlar birbirlerine cd kitaplar hediye ediyor..birbirine ödünc veriyor..(alman arkadaslarim ile böyle bir grup yaptik.. Herkes baska bir kitap CD si aliyor aramizda degis tokus seklinde dinliyoruz..)

Keske turk yazarlarinin kitaplarini da böyle bir keyifle dinleyebilseydim.. Kimbilir...Belki bir gün gercek olur..;)simdilik Türkce basilmis kitaplari bavuluma katip getirerek, ya da internetten siparis ederek yetiniyorum.. Ama kitaplari güzel bir sesten dinlemek.. Inanin cok baska birsey..

5 yorum:

Mutlu Eller dedi ki...

Merhaba, algılanış konusunda haklısınız. Türkiye`de yanılmıyorsam ilk defa geçen ay kamu yararına reklamların arasında tv`de vermeye başladılar. Boğaziçi üniv.katkılarıyla vs.diyerek. Burada gene görme özürlü bir vatandaşı hedef alarak...Ortada bir fark olduğu kesin!
Benim şahsi fikrimi sorarsanız, zaten genel okuma oranları ortada. Buna da inanmayan Noel zamanı bir Almanya turu yapsın, en kalabalık yerler kitapçılar, kasalarda uzun kuyruklar.....Ben kendimi kaybediyorum girdiğimde, ne kitaplar var!

Nar cicegi dedi ki...

Gercekten algilayis cok farkli..burada gecen cuma yeni dogum yapan bir arkadasim elime 4Cd tutusturdu..
Emzirirken vakit gecsin diye kitap dinliyormus..bitirmis dinlemeyi..al sira sende dedi..biliyor cok sevdigimi..iste yine o noktada aklima geldi gecen yil yaptigim internet aramasi..
Pek degisen birsey yok yani sevgili semi bir yildan beri..
Reklami iyiki görmedim.. Daha da sinir olurdum herhalde..

Cebimdeki renkler dedi ki...

Haklısın Nar çiçeğim. Yurtdışında tatil dışında bulunmadım en uzun kalışım 10 gündür. Dolayısı ile kıyaslayamam ama buradaki anlayış aynen anlattığın gibi.
Yıllar önce Ankara' da üniversite öğrencisi iken Milli Kütüphane' de çok uzun vakitler geçirirdim. Orada yine görme engelliler için oluşturulmakta olan bir kaynakça var idi ve oluşturulmasında da gönüllüler kullanılmakta idi. Yani bizler ara ara gidip ansiklopedi veya kaynak kitaplar seslendirirdik. Yeni yeni yaygınlaşmaya başladı ama yine görme engelliler ve sadece çocuklar için. Oysa ben de ikinci dilimi geliştirmek için romanların cdlerini de alıyor ve okumadan önce dinliyorum.

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

Nar çiçeğim sevgili dostlar da yazmışlar zaten aynen engelliler için bir uygulama olarak algılanıp ona uygun yapılıyor.biz Türkler hem heyecanlı hem tez canlıyız ama bu konularda değil:(ama futbol olunca iş bak nasıl değişiyor..

Nar cicegi dedi ki...

Cebimdeki rengimcim. Ne güzel etmissiniz.. Gönüllü calismissiniz.. Kutlarim seni ve senin gibi arkadaslari..
Alanaycim.. Evet hakliin.. Kimi konularda tez canli bir milletiniz.. Ama kimi gerekli konularda degil..

Benim parmak basmak istedigim algilama farkliligi idi..

Sesli kitabi iki farkli kültürün nasil farkli algiladigi yani
Bir grup insan bunu sadece engelli bir grup icin düsünürken, diger grup bunu engelli engelsiz tüm kitap severler icin öngörüyor..

Semi'nin de dedigi gibi okuma orani, kitap satis oranlari zaten ayrica basli basina bir konu..

Bilmiyorum cd kitaplar olsa acaba türkiyede satilir mi,, yoksa bu cd ler saticiarin ellerinde mi kalir..belki kitap satisi gibi cd ler de satilmaz..hangi firma böyle bir riske girmek ister..

Kimileri de diyebilir, memleketin tüm sorunlari cözüldü de bu mu kaldi..;))

Ama diyecegim böyle kücük kücük ayrintilar belki de bir milletin ne oldugunu, ne olacagini belirleyen..

Bu tür algilama farkliligi yazilarim devam edecek..
Kimilerine cok güleceksiniz..;))