3 Aralık 2012 Pazartesi

Eski carsaftan uyku tulumuna dönüsüm+bebeklerin emniyetli uyumalari ile ilgili notlar



Cocuklar icin uyku tulumu..yaptigim uyku tulumu 140 cm boyunda.

Dis kilifi kullanmadigim bir carsaftan..ici kalin, yumusak bir kumas..tek kisilik yatagin minderini korumak icin uzerine yaziliyordu..tek kisilik yatak evden cikali baya bir zaman olmustu.. Ama bu kumasi atmamisim iste..tam denk geldi...Fermuari benim eskiyen bir polar ceketin üzerinden söktüm...sonucta evde ne varsa kullanmak gerek..rengi tutmadi..ama olsun.. Islevi önemli...artik geceleri gözüm arkada kalmadan uyuyorum..minik börülce uyku tulumunda..üstünü acti derdi yok...
Dikerken ayni cantayi diktigim prensiple diktim..kalibini da kendi kizimin bedenine göre gazete
kagidina cizdim...4 saatte bitti.. Benim gibi dikisi kendi ögrenmis biri icin yeterde artar bile..

Kendime cikardigim sonuc 03.12.12:bu yaziyi diger bloga yazali bir yildan fazla  oldu.. Börülce bu tulumu 1,5 yil kadar giydi. Iyi ki boyunu uzun tutmusum..
Ama gectigimiz yaz artik giymek istemedi hatun.. Büyüdü ya kendileri.. ;) ben de yeni yatagi gelmeden yorgana alissin diye kabullendim..

Simdi altinda oyun bölümü olan merdivenli kaydirakli yatagi geldi gecen hafta.. Yatak yüksek olunca yorgan kullanmasi  daha uygun..

Ama cocugu daha kücük olan annelere uyku tulumunu acayip siddetle;))öneririm.. Gözünüz arkada kalmiyor.. Almanya' da cocuk doktorlarinin da  önerisi, bebegin ilk günden itibaren giyebilecegi bu cins uyku tulumu..yorgan yastigi tehlikeli buluyorlar.. Dolanir da acamaz gibilerinden veya agirligindan ve sicakligindan vücut isisi asiri yükselir diyerekten..

Ayrica bebek yataklarinin dört bir yanini kapatan sözüm ona kafa korumalarini , cocuklarin boyunlarini  dolayabilecekleri uzun süslü cibindirikleri  asla tavsiye etmiyorlar..
Bu yastik gibi kafa , el korumalari, yatagin icine olacak  ve olmasi gereken hava sirkulasyonunu engelliyor efendim.. Bir de bu kafa  korumalarinin kurdeleleri falan varsa ufakliklar onlari acmayi cabucak ögreniyorlar..(ki benim cibindirigim de vardi, kafa korumam da yatak takimimda.. Kizimin 5aylikken cibindirigini yataginin icine cektigini farkettigim anda cikardim.. Kafa korumalarini doktor önerilerini okuyana kadar taktiydim sonra cikardim..)

Bebeklerin güvenle uyuyabilmeleri icin doktorlar tarafindan Almanyada önerilenleri brosürden cevirecek olursam;

Bebek kendi yataginda, uyku tulumu ile yatirilmalidir.. Havanin yatak icindeki sirkulasyonu yastiklar korumalar  ile engellenmemelidir..( bebegin kafasinda bir gecede olusacak bir parmaklik izi, sizin bir gece kolunuzun üzerinde yatmaniz ile esdegerdir..ama havanin sirkule etmemesi cok tehlikelidir..)
Bebeklerin kendilerini  kolayca dolayabilecekleri kurdele, cibindirik gibi ögeler yataga yakin bulundurulmamalidir..







5 yorum:

Cebimdeki renkler dedi ki...

Benim kullandığım uyku tulumu da küçüldü alt kısmından uzatmak niyetindeyim.
Yatak korumalarının zararlı olabileceğini hiç düşünmemiştim ama çıkardığım bir gün bizimki iki ayağını farklı aralıklardan sokup dönmeye çalışırken ödüm koptu kıracak bacağını diye tekrar taktım. Ne etmeli bilemedim şimdi bak.
Sen nasılsın iyi misin bu arada?

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

kızımın mavi renkli benzer bir tulumu vardı ve almanyadan gelmişti:)yıllarca kullandım her iki çocuğumda da.cidden çok kullanışlı.hiç aklıma gelmemişti benim yapmak.eh marifetli olunca böyle oluyor.hem geri dönüşüm hem işlevsellik açısından çok güzel.

Nar cicegi dedi ki...

Gecen cumadan beri calisma sakliyim..
Ondan öncesindede kasim ayinda sadece haftada 3 gün calisacak sekilde raporluydum.Normalde 12Ocak ta basalayacakti annelik iznim.. Bu duum simdi evdeyim...

Ben börülce ye 4.5 yasina kadar uyku tulumu kullandim.. Su an evde her boy ve ebatta 6 tane uyku tulumu var..
En sonuncusunu kendim dikmeyi akil ettim. Nitekim bu büyüklükte uyku tulumu bulamamistim..

Kafa korumalari konusunda haklisin.. Insanin kafasi karisiyor.. Ben okuyunca kullanmadim.. Zate börülce onun da nasil acildigini kesfetmisti..okuyunca da hemen cikardim.. Bu sefer hic kullanmayi düsünmüyorum...

Cibindirigi belki ilk bir ay kullanirim ilk heves.. Ama zate onu da yataga cekmeyi hemen ögreniyor bu minik sipalar...40 i cikinca cikaririm cibindirigini..

Nar cicegi dedi ki...

Calisma yasakliyim yazacaktim.. Cikmamis.. Evet alanay cok kullanisli...ben de en son akil ettim.. Önce üsendim..;)) akil etmistim de elim degmemisti... Satin aldim 4 tane arada farkli boyutlarda

Nar cicegi dedi ki...

Bir tanede hediye geldi;))))