3 Mayıs 2013 Cuma

Eksi mayali köy ekmekleri ...tabiki ev yapimi

Ben degisik ekmekler denemeyi cok seviyorum...Özellikle hamileligimin son 12 haftasinda cikan hamilelik sekeri ile yiyecegim ekmegin kalitesine daha da dikkat ettim.. Nitekim kahvaltida birbucuk dilim ekmekten fazla ekmek yiyemiyordum..özellikle tost ekmegi hem doyurucu degil, hem de sekerimi yükseltiyordu..

Nedir kaliteden kastettigim? Kalite benim icin  ekmegin degerli tahillarla, tam bugday, cavdar unlariyla yapilmis olmasidir.. Bu ekmek bir de kuru meyveler veya ceviz, susam, keten tohumu, kabak cekirdegi, cöre otu ile zenginlestirilmisse, bu ayni zamanda agizlara , dile, damaga senliktir..Bu sayede besleyiciligi  de daha yüksek olur.


kendi yaptigim ekmeklerden biri:)




Gerci Almanya' da firinlarda cok güzel tam bugday unlu, cavdar unlu eksi maya ile yapilmis ekmekler var.. Ama ben kendim, kendi agiz tadima göre yapmayi da cok seviyorum.. Bundan iki yil önce bir eksi mayali ekmek denemem olmustu..ama mayami beslemeyi unutup, kaybetmistim..;(
simdi 8 gün süren eksi maya hazirlama döneminden sonra, nefis bir eksi mayanin sahibiyim..hatta arnavut br komsum mayamdan istedi bile...

Mayanin hazirlanis asamalarini linkteki blogtan ögrendim.. Blogun yazari olan hanim,  okul arkadasimin annesi..ayrica kendisi yemek ve ekmek üzerinen atölye calismalari yapiyormus Istanbul'da...ilgilenenlere duyurulur..;)

Mayayi yaparken börülce sultan yardim etti..hergün mayayi beslerken onu cagirdim..o hazirladi minik elleriyle un su karsimini..cok gurur duyuyor simdi yaptigi eksi mayali ekmeklerle..normalde ekmegin sadece icini yiyen, kabugunu birakan hatun, ekmegi kendi pisirince kabugu ile yemege basladi;)
Resimlerde kullandimiz unlar ve yaptigimiz ekmekleri görüyorsunuz...bu aralar taaa degirmene gidip taze ögütülmüs unlar aliyorum.. fotagraflarini daha sonra paylasirim...asagidaki unlar ile baslamistim ben bu ekmek isine..:)) genel olarak cavdar ve bugday unlari kullaniyorum..kizil bugday unu da kullaniyorum..ama onu cok az kullanmak gerektigini ögrendim..ekmegi kurutuyor..




Minik eller mayayi hergün sabirla besleyen börülce sultanin elleri..7 gün mayayi besledi yavrucuk büyük bir gururla.. ortalik biraz batti ama olsun..simdi bile anlatiyor..ekmegin mayasini ben yapmistim diye...:)

kullandigimiz tuz fransiz deniz tuzu ..






mayamizin 8 gün sonraki hali:)






Yaptigimiz ekmeklerin birincisi...tam bugday unlu sade ekmek

Ikinci ekmek ise tam bugday unu, cavdarli, balli, kuru üzümlü bademli ekmek...börülce sultanin favorisi olan ekmek;)



sade ekmegin üzerine tereyagi sürüp istiridyeler ile afiyetle yedik..:))


Ücüncü ekmek tam bugday unlu, cavdarli soganli ekmek...babamizin favorisi...fransiz peynirleri ile nefis nefis..hmmmmm;)))




Dördüncü ekmegim zeytinli ekmek ...



üzümlü bademli ekmegin kesilmis hali:)



asagida ise zeytinli ekmek ve avakado sosu ikilemesi:))) hmm nefis..avakado sosunda bir yumusak avakadoyu ezdik..sarimsak, süzme yogurt, tuz, karabiber ve argan yagi kullandik..zeytin yagi da olur tabi..ben argan yagini denemek istemistim..tadinin keyfine yardik..kendine has cok degisik bir yag argan yagi...


Börülce hanimin anaokulu cantasina kendi yaptigim zeytinli tam unlu ekmeklerden koyuyorum..arkadaslara giderken de kendi ekmegimi hediye ediyorum artik..degerini bilene iyi bir hediye..:)


son zaman bayagi bir ekmek yaptim..toplam 8 ekmek oldu..ama hepsinin fotografini cekemedim..her yapilan ekmekle maya daha da erdi..güzellesti.. kabarma daha homojen olmaya basladi..sevdim ben bu isi..:)

Ekmek yapimi ile  ilgileniyorsaniz linkten bakabilirsiniz nasil yapildigina..
.
bu linkte de üzümlü ekmegin tarifi var--hamuru biraz daha yumusak tutulmus.. kabarmasi bence daha iyi oluyor..
emege saygi amacli olarak tarifleri kendi sayfamda yenilemiyorum.. linkteki sayfalarda yapimi cok cok güzel ve detayli  anlatilmis..ilgilenenlere duyurulur...

Sevgiler...

6 yorum:

Selen dedi ki...

Offf hepsi nefis görünüyorlar, benim de başımı yakacaksın, 3 çocukla bir de bu işe sardıracaksın beni bu gidişle... Normal elektrikli fanlı fırında mı pişirdin bunları?

Nar cicegi dedi ki...

Evet canim normal firinda.. Turbo ayarinda.. Ama kücük elektriklidede oluyormus.. Alt üst birden isitilacak o zaman.. Öneririm.. Tad cok bambaska..

Nar cicegi dedi ki...

Bunlar güzel bas yakmalar..;))) olsun böyle yakayim basini..cocuklarin okuluna da verebilirsin yanlarinda.. Ben gururla koyuyorum zeytinlileri beslenme cantasina.. Annemin ekmegi diyor hatun kisi..;)))

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

vayyyy sen neler yapmışsın! harikasın benim güzel annem.bravo sana.un seçimin çok iyi.anneme kanser başlangıcından beri çavdar ve tam buğday unu ile karışık ekmek yapıyoruz.kendide yapıyor.kilo aldırmıyor ki almaması lazım kanser hücrelerini besliyor çünkü.hem taş fırında hem elektirikli fırında hem sacda yapıyoruz.şahane oluyor cidden.ama senin ekmeklerin ayrı bir güzel ve iştah kabartıcı görünüyor.harikasın.bu arada zeytinli ekmeğe dereotuda koyuyorum ben çok yakışıyor.bilgine.birde domatesli ekmek denemiştim geçen sene.çok güzel olmuştu.onuda tavsiye ederim:)
seninle gurur duyuyorum.kuzuları ve seni kocaman öpüyorum canımcım..

Nar cicegi dedi ki...

Sagol alanaycigim...ben kansere iyi oldugunu bilmiyordum..iyik ki ögrendim..aklimizda olsun.. Dereotu ve dometes önerini mutlaka deneyecegim..dereotu bahcede var.. Bir de kabak cekrdekli deneyecegim..bir de patatesli.. Cok var deneyecegim.. ;)))ben de bitmez planlar...;))) yavrunun anaokulu cantasinada gururla koyuyorum..;))) demeyin keyfime...;))))hem tuzunu az tutuyorum cocuk yiyecek diye.. Icine bal pekmez koyuyorum seker yerine...simdi distan aldigim ekmekleri begenmez oldum... Ustayim yaaaaaaa;))))))) ama gercekten iclerine hemen bayatlamasin diye atiyorlardir mutlaka birseyler.. Hani konserve eden kimyasallar..ben de hicbiri yok..sen de biliyorsun kendi yaptigin ekmeklerden...tadi baska oluyor bunlarin icine sevgi de katildigindan...;)

Cebimdeki renkler dedi ki...

Kokuları burnuma kadar geldi Nar çiçeğim. Ellerine sağlık ve afiyetler olsun sağlıkla.