7 Ekim 2013 Pazartesi

Cevizden Sirkeden Hazineler...







Hey yarabbim..ne hatunum.. Bugün bizim oglanla, aile egitim merkezinde Emmi Pikler anne bebek kursuna gittiydik..onu ayrica birgün mutlaka anlatacagim..amacini, neler yaptigimizi anlatmaya kalksam, bu posta dolar tasar.;)) .simdi baska birsey anlatacagim..

Iste o kurstan ciktiktan sonra su türk marketine gidip bir bakayim neler gelmis dedim..
ne göreyim! Cig zeytin! Yesil yesil... Sormayin bendeki mutlulugu...hemen iyilerinden, lekesiz beresizlerinden sectim... Sanki hazine bulmus gibi sevindim.. Hatta sùpermarketin sahibi haftaya almam icin daha arkasini ismarlayacak zeytinin.. Kaya tuzu yoktu... Onu da getirecekler... 

Eve gelince hemen havanin altiyla bir güzel kirdim.. Kirma zeytin yapmaya karar verdim..hemen bugün suya koydum..önümüzdeki günlerde aci suyunu hep dökecegim..
Sonra hizimi alamadim bu aksam annemden ögrendigim yöntemle karnibahar tursusu yaptim.. 

Karnibaharim bir kilo idi.. 4 kavanoza yerlestirdim kücük parcalara ayirdigim karnibahari..yarim cay bardagi tuzu, sicak suda erittim.. Bir su bardagi sirke gerisini su yaptim..tabi bu su kaynatilmis sogutulmus su.. Icine sarimsaklar attim..kavanozlari agzina kadar doldurdum karistirdigim sivi ile.. Gerci annemin ölcüleri biraz farkliydi..sadece tuz oranini ondan aldim...gerisi biraz da benim kavanozlarin bosluklarini tam dolduramamamdan biraz daha fazla sivi gerekti..neyse..bu da benim yöntemime göre tursu oldu... :) insallah birseye benzer...

Bugün hazine bulan tek ben degildim...;) 

Ögleden sonra cocuklarla yürüyüse ciktiydik..burada bir sato var..o satonun bahcesinde  bir sürü at kestanesi agaci var..Börülcem acayip mutlu oldu..bir sürü topladi.. Ama buldugumuz hazineler bununla kisitli degildi.. Birkac ceviz agaci vardi..biraz da onlardan topladi..sonra geri dönüs yoluna  koyulmustuk ki, bir okulun önünden gecerken bir kadin arabasini durdurdu.. Okulun park yerinden cikiyordu arabasiyla..büyük olasilikla ögretmen...bize okulun arka tarafinda sakli bir agacin yerini söyledi...benim kizin ceviz toplamadaki coskusunu görüp , sevindirmek istedi herhalde...

Inanmayacaksiniz...agacin alti ceviz cenneti gibiydi..;) benim kiz delirdi mutluluktan... Ben böyle ceviz görmedim..satoda topladigimizin 10 kati kadar topladik... Okulun bahcesinin arka tarafinda, ormana acilan yolda kocaman bir agacti..pek bir insan görmüyor herhalde... Görseler toplarlar..genelde coluk cocuk belediyeye ait parklardaki agaclarin cevizlerini hep topluyor, kirip yiyor...bu agac arka tarafta büyümüs..kimseler görmüyor..velhasil 4 kilo ceviz topladik.. Belki 5 kilo..;) Bebek arabasinin altinda eve getirdik.. Terasa serdim iyice kurusun kabugu diye..Daha vardi..her taraf doluydu..topladigimin kac kati yerlerdeydi...ama benim oglanin sabri kalmadi.. Kiz kalip toplamak ister..oglan mizildanir..biraktik eve geldik...

Kestaneler delinip zincir gibi dizilecek ipe.. Bakalim..belki baska seylerde yapariz.. At kestanesi oldugundan yenmiyor.. Sadece dekor niyetine dizip asacagiz.. Yapinca cekip koyariz fotografini..tabi laptop alindiktan sonra mümkün .. Simdilik anali kizli hazinelerimize sevinip duruyoruz..

Ben tursularimi sirkelerimi hergün sevip oksuyorum..kizimda gidip gidip cevizletine, kestanelerine bakiyor..hatta bakayim derken sandalyeden düsüp cenesini carpti..hemen Arnika jel sürdüm..ilk basta morarmasina ragmen, yarim saat sonra izi bile kalmadi.. Bu arnika acayip birsey.. Dün de pasam yataginin parmakliklarina vurduydu gözünün kenarini..hemen sürdüm.. Ilk basta morardi..bir saat sonra yine iz yoktu...bu arada pasa bugün yemek masasindan bir tabagi eline gecirmis..iki dakika arkama döndüydüm..nasil gecirdi bilmiyorum... Sangir diye bir ses...porselen tabak tuzla buz oldu..onu temizlerken, kiz sandalyeden düstü terasta.. :( yani bir acayiptik..

Neyse.. Kötü birsey olmadi... 

Sirke demisken aklima geldi... Benim sirke koleksiyonuma bir yenisi eklendi.. Ayva sirkesi :) kayinvalidemin bahcesine 10 yil kadar önce ayva agaci dikmistik... O zamanlar kendi evimiz yoktu.. Kiralik evde oturuyorduk ve bahcesi yoktu..Kayinvalidemin bahcesi bakiyorduk hafta sonlari.. Onlar pek ilgilenmiyordu... Iste o zamanlarda diktiydik birkac agac..

Bu ayva agaci birkac yildan beri baya veriyor..ama siyah siyah noktalar lekeler var üstünde..anlamadik niye?  yerini mi  begenmiyor? Toprakta birsey mi eksik?

Neyse iste o agactan yine kilolarca ayva oldu..kayinvalidem recel yapacak hem kendine hem bize...birazda topladik biz eve getirdik..ayva tatlisi yapip buzluga kaldirdim... Kabuklari kalaniyla da sirke tuttum.. Cekirdeklerini atmadim krem jel yapacagim..gecen yil da yaptiydim..

Bir de kabak aldim..onlari da kabak tatlisi yapip kaldirdim dolaba.. ;) 

Yani bu ara hayatim sirke, tursu, zeytin, ayva, kabak akip gidiyor.. Cevizler, at kestaneleri eklendi.. ;) iki yavruyla tadini cikariyoruz sonbaharin..

Sevgiyle kalin sizler de...




7 yorum:

Cebimdeki renkler dedi ki...

Iki çocuğa rağmen bu nasıl hamaratlik böyle. Tursular zeytinler tatlılar bravo gönülden. Afiyetler olsun ellerine sağlık

Nar cicegi dedi ki...

Sagol ülkercigim..aslinda bunlari yapayim derken baska seyler yari yolda kaliyor..ama bosver.. :) arada bunlari yaparak enerji depoluyorum iki cocuga yetmek adina...bunlari yaparak kafami dagitiyorum..ama dagilmis ortaligi pek toplayamyorum o zaman..idare edin artik.. ;)

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

rengime katılıyorum maşallah sana.afiyetle yersiniz inşallah.kuzulara geçmiş olsun.arnika jeli ilk duydum burada var mı acep?
bu arada karnıbahar turşusunu bir kez yaptıydım berbat bişi olmuştu o gün bugün yemem ama seninkinin güzel olacağına dair bir his var içimde:)
tatlılarıda afiyetle götürün şekerim.kuzuları ve seni kocamannn öpüyorum.selam ve sevgiler..

Nar cicegi dedi ki...

Sagolasin alanaycigim.. Bakalim nasil olacak karnibaharlar..ben de ilk yaptim..:) ama bir arkadasin yaptiklarini yediydim..nefisti..insallah benimkilerde güzelolur.. Arnika jel duydugum kadariyla var türkiyede..o benim elim ayagim oldu cocuklar dogali..bizimde elimiz kolumuz birsey oldugunda incindiginde hemen sürüyoruz.. Abartmiyorum..sabaha rahatliyor..

diktirella dedi ki...

merhabalar:) yazılarınızı merak ve keyifle okudum, tarifleri denemek icin sabırsızlanıyorum. ancak sizin ayva cekirdeğinden jel yapımı cok ilgimi cekti, yapımını paylaşacak mısınız?

diktirella dedi ki...

merhabalar:) yazılarınızı merak ve keyifle okudum, tarifleri denemek icin sabırsızlanıyorum. ancak sizin ayva cekirdeğinden jel yapımı cok ilgimi cekti, yapımını paylaşacak mısınız?

Nar cicegi dedi ki...

Sevgili diktirella...ayvayi gecen yil paylasmistim..bak buraya ekledim..http://yunyumaksandigi.blogspot.de/2012/11/ayvanin-iyisi-yemek-cekirdegini-atmamak.html sevindim zevkle okuduguna.. ;) sevgiler..bu arada sizin bloga baktim .. Acilmiyor..henuz yayininiz mi yok?